IGRIVA ARHITEKTURA OD DOMA

Ideje za učitelje za izvedbo delavnic na daljavo

Spoštovane učiteljice, dragi učitelji!

V dnevih, ko se moramo navaditi na drugačne oblike dela, vam v Igrivi arhitekturi želimo to olajšati. Pripravili smo poučne izkustvene delavnice, ki jih lahko učenci izvedejo sami doma. Navodila delavnic smo zapisali tako, da jih lahko posredujete svojim učencem. Delavnice lahko po svojih željah preoblikujete in jih prilagodite delu s svojimi učenci.

Želimo vam vse dobro in obilo ustvarjalnih užitkov! Če pri načrtovanju delavnic potrebujete pomoč, se obrnite na nas.

Veseli bomo fotografij ustvarjenih izdelkov, ki jih lahko pošljete na info@igrivarhitektura.org in objavili jih bomo na naši Facebook strani.

MESTO VČERAJ, DANES IN JUTRI

Izkustvena delavnica za učence 1. triletja

Delavnica je primerna za delo pri predmetih Likovna umetnost in Spoznavanje okolja. Delavnico lahko preoblikujete in jo namenite večdnevnemu ustvarjanju.

V svojem domu poišči naslednje materiale: tulce toaletnega papirja in kuhinjskih brisačk, škatlice različnih velikosti (od zdravil, čajev, manjših predmetov), barvni papir, škarje in lepilo.

S starši se pogovori o tem, kako se je v preteklosti razvijal kraj, v katerem živite. Če živiš v zares majhnem kraju, si za to nalogo izberi bližnji večji kraj, v katerem obiskuješ šolo. Katere hiše so v tvojem kraju že zares dolgo in katere so tiste, ki so jih zgradili nazadnje? Kateri stanovanjski bloki so najstarejši in v katero obdobje spada šola, ki jo obiskuješ?

V večjem prostoru na tleh poskusi narediti čisto pravo maketo svojega kraja. Pri tem upoštevaj časovna obdobja, v katerih so bile zgrajene posamezne stavbe. Izberi si tri barve, s katerimi boš ponazoril ta časovna obdobja. Tulci in škatlice, ki jih lahko med seboj tudi lepiš in jim izrezuješ okna in vrata, oblepi z barvnim papirjem. Pri tem pazi, da stavbe umestiš v pravo časovno obdobje. Ne pozabi, da so hiše med seboj povezane s cestami, ulicami in potmi. Katera stavba je najnovejša in katera najstarejša? Kam bi umestil hišo, v kateri živiš in kam šolo, ki jo obiskuješ?

Naslednji dan se lahko lotiš še odprtih površin, ki obdajajo hiše. Ali razen zelenic poznaš še kakšne odprte površine? Dobro pomisli, doma pa poišči še kakšen material in ga recikliraj. Uporabiš lahko ostanke tkanin, vejice, suhe storže, ostanke ovojnega papirja in morda najdeš še kakšen zanimiv in uporaben material, ki ga lahko uporabiš za svojo maketo mesta. Na koncu z rdečo vrvico ali s papirjem po cesti napelji še pot od svojega doma do šole. Ali lahko s pogledom na trenutno stanje mesta napoveš, kje bi v prihodnosti lahko zgradili nove stavbe? Končano maketo fotografiraj in fotografijo pošlji učiteljici. 🙂

TAKTILNO MESTO IZ TKANIN

Izkustvena delavnica za učence 2. triletja

Delavnica je primerna za delo pri predmetih Likovna umetnost, Družba, Naravoslovje in tehnika, Zgodovina ter Tehnika in tehnologija. Delavnico lahko preoblikujete in jo namenite večdnevnemu ustvarjanju. 

Za izvedbo te delavnice boš potreboval različne koščke odsluženega tekstila in različne koščke tkanin, škarje, lepilo in večjo papirnato ali kartonasto podlogo v velikosti lista A2. Izdelal boš taktilno maketo svojega domišljijskega mesta. Taktilnost občutimo s tipanjem, zato je pomembno, da najdeš na otip čim več različnih vrst tkanin. Uporabiš lahko bombaž, vato, svilo, džins, volno, lan, … Kateri elementi tvorijo mesto? Ali lahko našteješ še kakšnega razen stavb, cest, pločnikov, zelenic, reke, jezera, gozdov?

V prvem delu delavnice razmisli, kakšno mesto si želiš ustvariti in katera vrsta tkanine bo predstavljala določeni element mesta, da bo mesto čim bolj berljivo. S tkanino boš na maketi poustvaril 5 elementov mesta: stavbe, zelene površine, ceste, reka, gozd. Izberi si 5 različnih vrst tkanin, pri čemer vsaka tkanina predstavlja posamezni element mest. Pri tem je zelo pomembno to, da so tkanine med seboj različne – barve niso pomembne, pomembna je tekstura! Pomagaj si s tem, da pri tipanju in določanju vrste tkanin zapreš oči in izbereš tiste tkanine, ki so na otip čim bolj različne.

Z rezanjem tkanine in lepljenjem na podlogo poustvari maketo mesta. Ko končaš, na manjši list pripravi tudi legendo mesta – za to potrebuješ 5 manjših koščkov tkanine, ki ponazarjajo vsak element mesta, zraven pa zapiši, kaj katera tkanina pomeni.

V drugem delu delavnice čutne umetnine mesta predstavi svoje mesto staršem ali bratcu/sestrici, ki si bodo zavezali oči in se s tipanjem različnih vrst tekstila »sprehodili« po mestu, ki si ga ustvaril. S tipanjem in sprehajanjem po tujem mestu bodo ugotavljali, kje je prostor grajen, kje je zelenica, kje teče reka in kakšne so druge posebnosti tega mesta. Če brez težav ugotovijo, katera vrsta tkanine predstavlja kateri element mesta, si nalogo odlično opravil!

TRAJNOST IN JAZ

izkustvena delavnica za učence 3. triletja

Delavnica je primerna za delo pri predmetih Likovna umetnost, Slovenščina, Domovinska in državljanska vzgoja in etika, Geografija, Tehnika in tehnologija. Delavnico lahko preoblikujete in jo namenite večdnevnemu ustvarjanju.

Razmisli, kako se počutiš v prostoru, ki te obdaja. Kaj je tisto, kar nam doma vzbuja občutek domačnosti? Naštej lastnosti prostora, ki vplivajo na tvoje počutje – to niso le svetloba, barve in pohištvo, ki nas obdaja. Po premisleku zapiši, kaj bi lahko v prostoru, ki te obdaja, spremenil na bolje. V nadaljevanju se osredotoči na širši prostor, v katerem delujemo kot celovita skupnost. Kakšno je okolje, v katerem živi tvoja družina, kako vpliva okolje na nas in kako mi nanj? Kaj je trajnost in kako nastale razmere vplivajo na trajnost? Ali se v trenutnih razmerah obnašamo bolj trajnostno? Kaj to pomeni? Naštej 3 primere, kako se obnašaš trajnostno in jih predstavi po spodnjih navodilih.

Lahko rečemo, da smo se znašli v času virtualne šole. Opiši, kakšen je tvoj »prostor šole«, v katerem v teh časih opravljaš naloge. Ali bi lahko rekel, da te prostor pri tvojih dejavnostih podpira? Kaj bi v prostoru lahko spremenil, da bi bil še bolj proaktiven?

Svoje odgovore, razmišljanja in želje po spremembah v drugem delu delavnice predstavi v poljubni likovni tehniki (maketa, strip, spis z ilustracijami, miselni vzorec, …). Pri iskanju primernih pojmov si pomagaj s spodnjim miselnim vzorcem, s klikom nanj pa se boš znašel na strani, kjer si lahko pogledaš tudi slovarček novih pojmov o trajnosti. Iz naloge mora biti razvidno kaj je tisto, za kar meniš, da nate najmočneje vpliva (lahko je to svetloba, zvok, materiali, barva, …), kaj v prostoru, v katerem bivaš, najbolj pogrešaš in kaj bi v njem spremenil (ne pozabi – to ni le prostor tvoje sobe, ampak tudi širši prostor skupnosti). Če imaš le možnost, spremeni svoj prostor tako, da te bo pri tvojem počutju podpiral. Vsi namreč lahko sooblikujemo prostor in prostor hkrati oblikuje nas.

03_triletje_krog