ぺ ニス 増大 睡眠薬 シルデナフィル ぺ ニス 増大 サプリ カマグラ ゴールド ぺ ニス 増大 カマグラ ed 治療 薬 性病 症状 性病 症状
Tehniški dnevi za osnovne šole – Igriva arhitektura
Tehniški dnevi za osnovne šole 2017-09-24T12:39:52+00:00

TEHNIŠKI DNEVI ZA OSNOVNE ŠOLE

Delavnice v okviru tehniških in kulturnih dni so primerne za učence vseh razredov osnovne šole. Potekajo na šoli, v okolici šole ali v domačem kraju. Trajajo 5 šolskih ur. Prvo uro poteka uvodno predavanje in pogovor z učenci, nato sledijo tri delavnice s praktičnim in izkustvenim delom. Vsaka delavnica traja eno šolsko uro.

Delavnice v okviru tehniških in kulturnih dni se lahko izvedejo tudi kot primer arhitekturnega natečaja v okviru nabora idej prenove šole. Prvo uro poteka uvodno predavanje, sledijo tri šolske ure natečaja, peto uro se izvede javna predstavitev projektov vsake sodelujoče skupine.

Izvajamo tudi tematske izobraževalne arhitekturne sprehode v vašem kraju, v bližnji okolici ali v Ljubljani, v kolikor s šolo pridete na ogled kakšnega drugega kulturnega dogodka.

Cena tehniškega dne na otroka je 9 EUR, za prijave do 15. 9. 2017 pa je cena 8 EUR. V ceno so všteta tudi vsa gradiva in drugi stroški. Najmanjše število učencev, za katere lahko izvedemo TD je 40, tudi če niso vsi iz istega razreda.

Če potrebujete kakšno pojasnilo ali imate vprašanje za nas, nam pišite na elektronski naslov tehniski.dnevi@igrivarhitektura.org.

RAZPOLOŽLJIVI TERMINI

Oktober 2017
ponedeljek, 2.*
torek, 3.*, 10.*, 17.*, 24.*
sreda, 11.*, 25.*
četrtek,  5.*, 19.*, 26.*

November 2017
ponedeljek 20.*
torek, 7.*, 14., 21.*, 28.
sreda 22.*
četrtek, 9., 16.*, 23.*, 30.
petek 24.*

Januar 2018
torek, 9.*, 16., 23., 30.
četrtek, 4., 11., 18., 25

Februar 2018
torek, 6., 13.*
četrtek, 1., 15.

Marec 2018
torek, 6.*, 13.*, 20.*, 27.*
četrtek, 1., 8., 15., 22., 29.*

April 2018
torek, 3.*, 10., 17., 24.
četrtek, 5., 12., 19.*

Maj 2018
torek, 8., 15.*, 22., 29.
četrtek, 10., 17., 24., 31.

Junij 2018
torek, 5.
četrtek, 7.

*termin je zaseden

triada1web
PRVI RAZRED: POSTANIMO ARHITEKTURNI DETEKTIVI!

V uvodnem predavanju bomo spoznali različne oblike, materiale, teksture, ritem, svetlobo in druge elemente, ki gradijo arhitekturo. Temu sledijo delavnice:

Arhitekturni detektiv (raziskovanje znanih prostorov z vključenostjo vseh čutov)
Postali bomo arhitekturni detektivi in v znanih prostorih šole odkrivali nova občutja, ki jih zaznamo, če si na primer prevežemo oči ali prostor ogledujemo s pomočjo ogledalc ali pa se osredotočimo na posamezne materiale, jih potipamo ter ugotavljamo, ali so hladni ali topli, gladki ali hrapavi.

Merilo v arhitekturi
Spoznali bomo, kako merilo vpliva na dojemanje prostora. Kaj doživljamo in kaj opazimo, ko smo blizu stavbe, in kaj, ko smo daleč? Naučili se bomo tudi veščin, s katerimi lahko določamo velikosti stavb, in kako nam lahko lastno telo pomaga pri določanju velikosti arhitekturnih elementov. Naredili bomo tudi obris telesa, izmerili posamezne dele telesa in z njimi merili prostor.

Igrivo gubanje arhitekture
Stavbe so lahko različnih oblik, lahko so sestavljene iz ravnih linij, lahko so tudi zavite ali zgubane. Iz listov navadnega papirja bomo z rezanjem in lepljenjem ustvarili stavbe in iz njih nato skupno mesto.

DRUGI RAZRED: MOJ DOM – TVOJ DOM

Spoznali bomo različne domove po svetu, materiale, iz katerih so zgrajeni, in vzroke za nastanek različnih stavb.

Moj dom
Pogovarjali se bomo o domovih, v katerih živimo, kaj nam je v naših domovih všeč, kako se dom odziva na naše navade in želje ter kako lahko svoj dom spremenimo, da se bomo v njem bolje počutili. Iz vzorcev tapet, blaga, lesa in fotografij bomo izdelali vsak svoj kolaž s predlogi za najlepši dom.

Hiša muzej, hiša dom, hiša šola, hiša gledališče, hiša bolnišnica …Spoznali bomo različne vrste stanovanjskih in nestanovanjskih stavb ter se vprašali, kaj se dogaja v njihovi notranjosti. Kakšne so razlike med tovarno in bolnišnico, med stanovanjsko stolpnico in gasilskim domom? Vsak bo pripravil model svoje hiše ‒ modele bomo v naslednji delavnici uporabili za oblikovanje ulice.

Moja cesta/ulica
Najprej se bomo pogovorili o ulici, po kateri hodimo v šolo, in nato spoznali različne ulice in ceste, od avenij, avtocest, ulic z veliko zelenja, ozkih ulic … in elemente, ki jih najdemo v ulicah, od klopi, luči, košev za smeti, igral. Potem bomo izdelali skupno maketo ulice iz hiš, ki smo jih naredili v prejšnji delavnici, plastelina in suhih vejic.

TRETJI RAZRED: MESTO PO NAŠI MERI

V uvodnem predavanju bomo spoznali različna mesta po svetu, njihove značilnosti in posebnosti. Kaj je značilno za Ljubljano, kaj za New York? Kako so nastala, kako so se razvijala in kaj je vplivalo na njihovo rast?

Arhitektke in arhitekti včasih
Vrnili se bomo v čas, ko še niso poznali računalnikov in ko so arhitektke in arhitekti načrte risali še z roko. Spoznali bomo pavs papir, pisala, izdelana posebej za risanje po njem, krivuljnike, paralelna ravnila, triroba merila in letrasete. Spoznali bomo tudi, zakaj so pri risanju načrtov nekdaj potrebovali britev. Sami se bomo nato preizkusili v risanju preprostih načrtov, napise pa bomo pisali s posebnimi šablonami različnih tipov črk.

Zgradimo svoje mesto
Opremljeni z znanjem iz uvodnega predavanja bomo v skupinah iz lesenih kock različnih velikosti izdelali vsak svoj del mesta, ki ga bomo na koncu predstavili svojim sošolcem.

Arhitektura gorskih bivakov
Če bi si v naravi morali postaviti zavetišče, iz česa bi ga izdelali? Čemu je namenjen gorski bivak? Je kaj drugačen od drugih hiš? Kaj mora biti v njem? Iz česa ga lahko izdelamo? Razmišljali bomo o osnovnih bivališčih in izdelali njihove makete.

triada2web
ČETRTI RAZRED: LES JE LEP!

V uvodnem predavanju bomo spoznali značilnosti lesa, kaj lahko iz lesa izdelamo, kako pomembna so drevesa za naš planet in kako se moramo vsi truditi, da drevesa čim bolj zavarujemo.

Lesni detektiv
Raziskovali bomo svet lesa, ob različnih primerih ugotavljali njegovo barvo, gostoto, teksture in se poučili o njegovi uporabnosti. Kateri les uporabimo za izdelavo ptičje hišice in katerega za stol? Spoznali bomo tudi, kateri les plava na vodi in kateri se potopi.

Izdelajmo svoj uporabni predmet
Izdelali bomo načrt za manjši uporabni predmet, narisali skico ter ga nato izdelali iz lesenih palčk.

Od geometrijskega lika do geometrijskega telesa
Arhitekt Richard Buckminster Fuller je v začetku 20. stoletja iskal načine, kako izboljšati človeško prebivališče s pomočjo tehnološkega znanja, ki ga je uporabljal pri gradnji konstrukcij. S tem je želel gradnjo narediti učinkovitejšo in enostavnejšo, da bi postala dostopna širši množici ljudi. Na delavnici se bomo poigrali z geometrijskimi liki in z njihovo pomočjo izdelali zanimive konstrukcije iz lesenih palčk in plastelina. Ugotavljali bomo, zakaj in kako konstrukcija stoji in kdaj se lahko tudi poruši.

PETI RAZRED: KONSTRUKCIJE OŽIVIJO

V uvodnem predavanju bomo spoznali različne konstrukcije in materiale, ki so pomembni pri gradnji stavb, ter o pomenu trdnosti za varnost bivanja v stavbah.

Potres
V potresu se najprej izkaže, ali so stavbe zgrajene potresno varno ali ne. Ali je tresenje tal nevarno? Skozi sestavljanje stavbe iz gradnikov bomo spoznali konstrukcijske elemente stavb in kako moramo zagotoviti potresno varnost.

Stolpnice
S sistemom lesenih plošč različnih velikosti bomo gradili stolpnice in ob tem spoznavali, kakšne so statične značilnosti stavb. Pomerili se bomo tudi v tekmovanju, katera skupina zgradi višjo stolpnico.

Leonardov most
Leonardo da Vinci je konec 15. stoletja kot vojaški inženir zasnoval številne vojaške naprave, med katerimi je bil tudi samonosilni most brez pritrdilnih elementov, kot so žeblji in vrvi. S sestavljanjem modela bomo spoznali preproste fizikalne zakonitosti, kot sta trenje in delovanje sil, ter hkrati urili svoje motorične sposobnosti, koncentracijo in delo v skupini.

ŠESTI RAZRED: TRAJNOST ‒ KAJ JE TO?

V uvodnem predavanju bomo spoznali, kaj pomeni vse pogosteje uporabljena beseda trajnost in kako živimo po načelih trajnosti. V nadaljevanju bomo spoznali, kako pomembna so drevesa in kako pomembno so povezana s kakovostjo našega življenja. Na koncu bomo spremljali razvoj prometa skozi čas, kaj so bili najpomembnejši mejniki, ki so spreminjali mesta in naselja, in kaj so najnovejši trendi v urejanju prometa.

Trajnostni načini bivanja

O trajnostnem načinu bivanja se bomo poučili v uvodnem predavanju, v delavnici pa bomo na majhnem modelu preizkušali trajnostna (bolj zgoščena zidava, manj cest, več kolesarskih poti, več zelenja in prostorov za druženje) in manj trajnostna načela urejanja naselij in na koncu naredili postavitev, ki bo najbolj odgovarjala trajnostnim načelom.

Opazujemo drevesa v okolici šole
Odpravili se bomo na sprehod v okolico šole, si ogledali drevesa, ki jih bomo srečali na poti, in jih označili na zemljevidu. Poskusili bomo ugotoviti, katere vrste so ta drevesa, koliko so stara, kako visoka so in v kakšnem stanju ‒ ali so zdrava, negovana ali zanemarjena. Pogledali bomo tudi, kako dopolnjujejo stavbe v bližini, in ugotavljali, ali jim nudijo dovolj sence poleti in svetlobe pozimi. Za vsako drevo bomo po poti izdelali tudi tablico, s katero bomo drevo označili.

Promet ‒ nekdaj in danes
V okolici šole bomo opazovali, kako je urejen promet in kako bi ga lahko uredili, da bi bil prijaznejši do pešcev in kolesarjev. Izdelali bomo tudi karto s predlogi sprememb v prostoru.

ŠESTI RAZRED: BARVE SPREMENIJO DOM

Druga možnost tehniškega dneva za šeste razrede je tematika barv.

V uvodnem predavanju bomo spoznali, kako pomembne so barve za prostor in naše počutje. Izvedeli bomo tudi, kako se je uporaba barv spreminjala skozi čas.

Moja hiša, moja barva, moja odgovornost
Najprej bomo izdelali vsak svojo maketo hiše, notranji prostor bomo oblikovali v skladu z našim načinom bivanja, fasado pa pobarvali v skladu s priporočili o skladnem urejanju skupnega prostora. Potem bomo nastale hiše postavili v ulico in trg.

Barve spreminjajo prostore
Kakšen pomen imajo barve za naše bivanje in zakaj so pomembne? Kaj sploh je barva? Kako dojemamo barve v prostoru? Kako barve v prostoru delujejo na nas? Ali nas barve v prostoru navdihujejo, sproščajo, poživljajo ali obratno – povzročajo neprijetne občutke? Kako pomembna je izbira barv za prostor? Katere barve uporabimo v stanovanju in zakaj? Katere barve uporabimo za dnevni prostor, kuhinjo, spalnico, otroško sobo, kopalnico? Sestavili bomo prostore, v katere se bodo učenci lahko skrili, in poskušali opisati, kako različne barve vplivajo na občutke in zaznave. Razmišljali in pogovarjali se bomo, kako posamezna barva vplivala na prostore v stanovanju, katera barva nas poživi in katera umiri.

triada3web
SEDMI RAZRED: TRIJE VELIKI ARHITEKTI

V uvodnem predavanju bomo spoznali življenje in delo treh začetnikov slovenske arhitekture: Maksa Fabianija, Jožeta Plečnika in Ivana Vurnika.

Maks Fabiani: Dunaj–Ljubljana‒Trst
Spoznali bomo po tri stavbe, ki jih je načrtoval arhitekt Maks Fabiani na Dunaju, Ljubljani in v Trstu. Vsako stavbo bomo opazovali in na tablo skupaj zapisali značilnosti vsake od njih. Ugotovili bomo, v čem so si podobne in v čem se razlikujejo. Da si bomo stavbe bolje zapomnili, se bomo preizkusili v skiciranju ‒ tehniki, ki jo arhitekti uporabljajo pri svojem delu.

Vurnikove lučke
V uvodnem predavanju bomo spoznali vzorce, ki sta jih zasnovala arhitekt Ivan Vurnik in njegova žena slikarka Helena Kottler Vurnik. Nato bomo na prozorno folijo lepili barvne vzorce in jih sestavili v secesijske lučke, v katere bomo dali čajne svečke, ki nam bodo osvetljevale dolge zimske večere.

Plečnikova arhitektura
Iz risb in načrtov za Narodno univerzitetno knjižnico, enega najbolj znanih del arhitekta Jožeta Plečnika, bomo razbirali, kakšni prostori se skrivajo za odprtinami in kakšne materiale je mojster uporabljal, ter s pomočjo ravnil in šestil ugotavljali, kakšna razmerja lahko preberemo iz risb. Spoznali bomo tudi ozadje nastanka te znamenite stavbe.

Kviz
Na koncu bomo pripravili krajši kviz, v katerem bomo ponovili, katere stavbe so zgradili trije začetniki slovenske arhitekture, kje vse so ustvarjali, v katerih slogih, in vanj vključili tudi nekatere zanimivosti iz njihovega življenja.

OSMI RAZRED: SPREMINJAJMO PROSTORE!

Uvodno predavanje nam bo predstavilo pojme, ki jih ne srečujemo prav vsak dan in so pomembni za razumevanje arhitekture in prostora. Spoznali bomo, kaj je to urbanizem, odprti javni prostor in kaj je urbana oprema. Ogledali si bomo nekaj primerov dobrih praks, ki so z malimi posegi in nenavadnimi materiali preprosto uredili degradirani prostor.

Od ravnih baročnih do vijugastih poti krajinskega sloga
V zgodovini krajinskega oblikovanja se je zvrstilo kar nekaj krajinskih slogov, na delavnici pa bomo pobližje spoznali dva, ki sta pomembno vplivala na izgled parkovnih ureditev še dolgo po »njunem« času. S pomočjo načrta bomo najprej postavili preprosto maketo baročne vrtne ureditve, ki jo bomo nato preoblikovali z mehkimi vijugastimi potmi krajinskega sloga, ki bodo naš »park« pokazale v popolnoma drugačni luči.

Preoblikujmo okolico šole
Najprej bomo spoznali dobre primere ureditev otroških igrišč, okolice šol in odprtih javnih prostorov. Nato bomo na skupni maketi s pomočjo papirja, kartona in kapa plošč preoblikovali šolsko dvorišče in okolico šole v igrive prostore za igro.

Delavnica traja 2 šolski uri.

DEVETI RAZRED: KAJ DELA ARHITEKT, KAJ URBANIST IN KAJ KRAJINSKI ARHITEKT?

Spoznali bomo poklic arhitekta, urbanista in krajinskega arhitekta ter najpomembnejša dela z vsakega področja.

Arhitektura na papirju
Vsaka arhitektura nastane najprej v glavi arhitekta, ki jo nato prenese na papir kot skico in nato preko načrtov pripravi, da jo izvajalci lahko zgradijo. Spoznali bomo različne načrte, ki jih ustvarjajo različni strokovnjaki, ki skupaj z arhitektom tvorijo projektno ekipo, ki je potrebna pri nastanku načrta za vsako stavbo. Naučili se bomo tudi orientirati v stavbi, šoli s pomočjo načrtov.

Sprehodi po mestu/kraju
Sprehodili se bomo po domačem kraju in opazovali stavbe, ceste, zelene površine in ob vodstvu arhitekta pozornost namenili dobrim in slabim ureditvam v kraju. Po vrnitvi bomo ideje o spremembah, ki bi jih lahko naredili v prostoru, narisali ali napisali in jih predstavili sošolcem. Pripravili bomo predstavitev najboljših rešitev in jih poslali županu in občinskemu uradu za urejanje prostora.

Predavanje je daljše, tehniški dan skupaj traja 5 šolskih ur.

MOŽNOST IZVEDBE NATEČAJA S TEMATIKO UREJANJA OKOLICE ŠOLE ZA SEDME, OSME IN DEVETE RAZREDE

Tehniški dan za sedme, osme in devete razrede lahko poteka tudi kot skupni natečajni dan.

Najprej bomo v uvodnem predavanju spoznali primere dobrih rešitev otroških igrišč, skupnih prostorov v naseljih, stanovanjskih soseskah in notranjih prostorih stavb.

Nato bomo predstavili grobo zasnovo projektne naloge, pravila in tehnike (kolaž, risba, maketa) ter učence razdelili v skupine. Po štirih šolskih urah dela se bomo zbrali na predstavitvi, na kateri bodo skupine učencev predstavile svoje rešitve in predloge. Komisija (vodje delavnic, učitelj likovnega pouka in učitelj katerega drugega predmeta) bo izbrala zmagovalca v vsaki tehniki. Trije zmagovalni projekti bodo nagrajeni, njihove naloge pa bomo združili in jih v naslednjih mesecih izvedli. Vsi izdelki bodo predstavljeni staršem na skupinski razstavi na šoli.

V naslednjih letih lahko podobne natečaje prenesemo na druge prostore šole (na posamezne razrede, jedilnico, toaletne prostore …).