USTVARJANJE OD DOMA

Dolgi popoldnevi ali dežne kaplje lahko marsikaterega mladega raziskovalca zdolgočasijo, zato smo pripravili nekaj ustvarjalnih arhitekturnih delavnic, ki lahko popestrijo turobne dni. Vsaka od delavnic je enostavna in zabavna, vse potrebščine pa se najdejo v domačih predalih.
Naj bo vsak dan ustvarjalen in naj bo nasmeh na obrazu narisan tudi ob dolgočasnih dnevih!

SVETLOBA IN TEMA - ZIMSKI SOLSTICIJ

Jasno kot beli dan. Temno kot črna noč. Si že slišal za zimski solsticij? Ali ste že videli popolnoma bel ali popolnoma črn prostor? Kaj je solsticij in zakaj je včasih noč bela in dan črn?

Vabimo te, da po ogledu videa, posnameš svoj odgovor na zastavljeno vprašanje, ali pa sam posnameš svoj video o svetlobi ali senci, nam razložiš zakaj je svetloba tebi pomembna, kdaj je pomembna tudi senca.

Posnetek nam pošlji na naslov info(at)centerarhitekture.org. Najboljše videe bomo nagradili in objavili na naši spletni strani. Ne pozabi si spodaj pogledati tudi zanimivih delavnic o arhitekturi in prostoru, ki jih lahko delaš doma.

 

Zasnova projekta in producent: Center arhitekture Slovenije, program Igriva arhitektura
Scenarij, snemanje, montaža: SOOS, filmska produkcija

Video je nastal v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Visit Ljubljana.

IGRIVO ARHITEKTURNO GUBANJE

Potrebuješ:

– bel papir
– svinčnik
– barvice
– škarje
– lepilo
– figurico

Stavbe so lahko različnih oblik ‒ lahko so sestavljene iz ravnih linij, lahko so tudi zavite ali zgubane. Iz listov navadnega papirja bomo z rezanjem in lepljenjem ustvarili stavbe. Poglej si filmček na desni strani in iz papirja izdelaj domišljijsko nagubano hiško. Izberi si figurico, ki bo v domišljijski hiški doma. Ob ustvarjanju hiške pazi, da bo ta v pravem merilu in da prebivalcu hiške “ne bo prevelika ali premajhna”. Z gubanjem delov lista ustvari stene, streho in druge arhitekturne elemente, ki bodo domišljijski hiški iz papirja dale posebno obliko. Ko končaš, na hiško s pisalom nariši še okna in vrata (lahko jih tudi s škarjami izrežeš), pobarvaj fasado in notranje stene, v njo pa postavi papirnato pohištvo in figurico. Če želiš, lahko hiški narediš še okolico.

ZGRADI SVOJE MESTO

Potrebuješ:

– papir različnih barv
– barvice, svinčnik, flomastre
– lepilo, škarje

Ali si si kdaj že zamišljal, kako bi bilo, če bi lahko ustvaril čisto svoje mesto? Morda je danes ravno pravi dan za to! Poišči stari papir, pobrskaj po predalih po kolaž papirju, uporabiš lahko tudi stari časopisni papir. Pomisli, kakšne stavbe najdemo v velikih mestih in kakšne v majhnih krajih? Ali bo to veliko mesto s stolpnicami in razglednimi stolpi ali želiš poustvariti svoj domači kraj? Na papir nariši in nato izreži različne objekte, a ne pozabi razmisliti o njihovi višini, nadstropjih, številu oken in vrat ter seveda o njihovi namembnosti. Ali se stanovanjski bloki, bolnišnica, šola, nakupovalni center in banka med seboj razlikujejo? Nato vse stavbe nalepi na večji papir, ob tem pa razmisli, katera stavba bo bližje in katere bodo v daljavi. Dodaš lahko tudi oblake, sonce, klopi, ljudi in avtomobile – za to uporabi čim več različnih materialov, ki jih najdeš doma.

RAZISKUJ ČAROBNOST SENC

Potrebuješ:

– predmete različnih oblik
– okno
– bel papir
– svinčnik

Svetloba je tudi v arhitekturi pomemben element, s katerim lahko dosežemo različne zanimive učinke. Doma pod oknom razprostri velik bel list papirja, na katerega na več načinov polagaj različne predmete. To so lahko kocke, škatle, igrače ali pa katerikoli drugi predmet, ki ga najdeš doma. Ob polaganju predmetov na listu opazuj spreminjanje in nastajanje senc, s katerimi lahko ustvariš različne oblike, ki jih nato s svinčnikom na papirju obrišeš. Ker se naš planet vrti okrog sonca, bodo sence v različnih časih dneva daljše ali krajše, zato bodi pozoren tudi na to. Obliko na papirju lahko z barvicami ali flomastri pobarvaš in jo spremeniš v nekaj popolnoma drugačnega.

IZDELAJ ČISTO SVOJO UTRDBO

Potrebuješ:

– rabljene škatlice, karton, tulce
– barvni papir
– škarje, lepilo, lepilni trak
– pisalo

Pravi arhitekt svojo zamisel o hiši najprej preizkusi s pomočjo makete. Makete so lahko izdelane iz najrazličnejših materialov, med drugim pa tudi iz papirja. Doma poišči stare škatlice, papir, karton in druge materiale, s katerimi lahko izdelaš maketo. Preden se lotiš gradnje svoje makete, moraš razmisliti o obliki hiše, ki jo hočeš zgraditi. To je lahko vsakdanja hiša, lahko je velika stolpnica, lahko pa je tudi čisto prava utrdba. Z lepilom skupaj zlepi vse potrebne dele, nato pa hiši dodaj še odprtine, dimnik, vhod in ostale elemente, ki se jih domisliš. Če imaš možnost, povabi svoje prijatelje in skupaj sestavite mesto. S cestami, potmi in drevesci povežite svoje hiše in utrdbe ter si zamislite zgodbo, ki jo nato predstavite svojim staršem.