VSESLOVENSKI DAN HABITATA

Svetovni dan habitata vsako leto prvi ponedeljek v oktobru opominja, da ima vsakdo moč in odgovornost, da oblikuje prihodnost naših mest in naselji.

Organizacija združenih narodov je prvi ponedeljek v oktobru proglasila za Svetovni dan habitata, ki se praznuje že od leta 1985. Posvečen je človekovim naseljem in osnovni pravici ljudi do primernega bivališča. Vlade in lokalne skupnosti vsega sveta so pozvane, da na ta dan usmerijo pozornost na kakovost življenja v mestih in drugih naseljih ter z različnimi aktivnostmi spodbujajo zavest o potrebi za izboljšanje življenjskih pogojev.

S programom Igriva arhitektura smo leta 2010 na prvi ponedeljek v oktobru začeli z organizacijo delavnic, s katerimi smo pričeli cikel vsakoletnih delavnic v različnih inštitucijah po Sloveniji.

Želimo, da bi Svetovni dan habitata postal bolj prepoznaven, zato smo se leta 2015 povezali z Ministrstvom za okolje in prostor ter v okviru Meseca prostora pripravili vseslovensko akcijo Svetovni dan habitata 2015 in 2016. Od leta 2017 naprej organiziramo ustvarjalne natečaje, h katerim povabimo vse slovenske osnovne šole in vrtce. Najboljše izdelke ene vrtčevske skupine in vsake triade osnovnih šol vsako leto nagradimo z obiskom Ljubljane in predsedniške palače.

Želimo si, da bi ta dan, prvi ponedeljek v oktobru, postal tradicionalen in bi se vsi slovenski osnovnošolci in otroci v vrtcu vsako leto vsaj za dve šolski uri srečali s tematiko arhitekture in prostora.

Vabilo k sodelovanju na natečaju ob Vseslovenskem dnevu habitata 2023 bo predvidoma objavljeno v avgustu 2023.

Vabljeni k ogledu izvedbe natečaja Vseslovenski dan habitata 2022:

Vabljeni k ogledu izvedbe natečaja Vseslovenski dan habitata 2021:

Vabljeni k ogledu izvedbe natečaja Vseslovenski dan habitata 2020:

Vabljeni k ogledu izvedbe natečaja Vseslovenski dan habitata 2019:

Vabljeni k ogledu izvedbe natečaja Vseslovenski dan habitata 2018:

Vabljeni k ogledu izvedbe natečaja Vseslovenski dan habitata 2017: