[vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_single_image image=”3458″ img_size=”full”][vc_custom_heading text=”REZULTATI NATEČAJA: VSESLOVENSKI DAN HABITATA 2020 – ARHITEKTURA ZA VSAKOGAR” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]POROČILO KOMISIJE

Ob mednarodnem Svetovnem dnevu habitata, ki vedno poteka prvi ponedeljek v oktobru, smo v Centru arhitekture Slovenije za otroke v vrtcih in učence osnovnih šol (1.–9. razred) razpisali natečaj Vseslovenski dan habitata 2020. Letošnja tema Arhitektura za vsakogar nagovarja otroke in učence, da v svojem okolju (v bližini vrtca ali šole) prepoznajo glavne javne objekte, ki jih je vredno predstaviti in izpostaviti. Ob tem smo želeli, da se ob delu učenci in otroci sprašujejo ter razmišljajo, če so ti objekti dostopni za vse (gibalno ovirane, slabovidne, mamice z vozički in ostale ranljive skupine).

Prejeli smo 35 izdelkov, natečajnim zahtevam je ustrezalo 34 prispelih natečajnih predlogov. Komisija je obravnavala vse predloge, ki so ustrezali razpisnim pogojem (objavljeno na tej povezavi):

  • Kategorija VRTCI: 9 prispelih natečajnih predlogov
  • Kategorija 1. TRIADA: 7 prispelih natečajnih predlogov
  • Kategorija 2. TRIADA: 7 prispelih natečajnih predlogov
  • Kategorija 3. TRIADA: 11 prispelih natečajnih predlogov

V torek, 20. 10. 2020, se je v prostorih Centra arhitekture Slovenije sestala komisija in prispele izdelke pregledala. Komisijo so sestavljali štirje člani:

  • Jelena Torbica (višja svetovalka, Ministrstvo RS za okolje in prostor)
  • Natalija Kocjančič (višja svetovalka za likovno umetnost Zavoda RS za šolstvo)
  • Tomaž Ebenšpanger, dipl. inž. arh. (Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru)
  • Vesna Kamin Kajfež (Center arhitekture Slovenije)

Žirija je imela izjemno zahtevno delo, saj je prejela vsebinsko, oblikovno in kakovostno zelo raznolika dela, ki so odražala tudi precejšnje razlike v kakovosti samega procesa izdelave in končnega rezultata dela. Raznolikost del izhaja tudi iz tega, da so ta nastala v okviru različnih predmetov oz. izobraževalnih aktivnosti, večina izmed njih v okviru likovnega pouka oz. likovne ustvarjalnosti v vrtcih. Člani komisije so pri izboru upoštevali izvirnost rešitev, domišljijo, tematsko ustreznost in kakovost tehnične izvedbe. Prispeli predlogi so bili dobro zastavljeni in ustrezno mentorirani. Nekateri so izkazovali izjemen posluh za likovno snovanje, raziskovanje novih materialov in likovnih tehnik ter rahločutno opazovanje arhitekture okoli nas.

Pri izbiri smo v okviru posamezne triade izoblikovali ožji izbor del, med katerimi smo najkvalitetnejšemu podelili nagrado, ostalim izstopajočim predlogom pa posebna priznanja. Vse sodelujoče šole in mentorji prejmejo priznanje za sodelovanje na natečaju.

Nagrajeni razredi/skupine bodo povabljeni na vodeni ogled neznanih kotičkov glavnega mesta Ljubljane pod strokovnim vodstvom Centra arhitekture Slovenije in na obisk Predsedniške palače.

Ob pregledu prispelih natečajnih predlogov nismo mogli mimo dejstva, da se vsako leto bolj kažejo posledice zmanjšanega števila ur likovne umetnosti od 6. do 9. razreda OŠ, kar se odraža na ustvarjalnosti in kvaliteti likovnega izražanja. Že nekaj let zapovrstjo opažamo izjemno ustvarjalnost predšolskih otrok do nekje 2. triade, ko je likovnemu izražanju namenjeno več časa. V bodoče bi bilo smiselno razmisliti, da bi v kurikulum osnovnih šol dodali več ur likovne umetnosti oz. likovnega izražanja, ki bi jih mentorji lahko posvetili vsebinam o prostoru in arhitekturi, ki nas obdaja, sooblikuje ter vpliva na zunanjo podobo in kvaliteto bivanja v okolju, v katerem živimo. Posledično se je žirija odločila, da v 3. triadi posebno priznanje podeli samo dvema izdelkoma (in ne treh kot v ostalih triadah).

Zahvaljujemo se vsem vrtčevskim otrokom, učencem in mentorjem, ki so se udeležili natečaja in prispevali delček v mozaik zavedanja o pomenu arhitekture in prostora v vsakodnevnem življenju, sploh v tem nepredvidljivem času, ko Evropo in svet preplavlja pandemija Covid-19. Želimo vam, da tudi v bodoče ustvarjalnosti namenjate veliko časa in s tem spodbujate tudi konstruktivno mišljenje otrok in mladostnikov, ki je pogoj za kvaliteto življenja posameznika in skupnosti.

Iskreno verjamemo, da imata prostor in arhitektura velik vpliv na naše življenje, zdravje, počutje, uspešnost, varnost in zadovoljstvo. Obdajata nas vse življenje in dajeta okvir vsem našim dejavnostim. Prostor oblikujemo vsi, ne samo arhitekti, krajinski arhitekti in prostorski načrtovalci, hkrati pa prostor oblikuje nas. Vse naše vrednote, tudi prostorske, so temelj naše kulture in kažejo na razvitost naše družbe.

Arhitektura nosi visoko kulturno, družbeno in ekonomsko vrednost, zato njeno razumevanje spada v splošno izobrazbo. Od naših izkušenj, znanja in odnosov, ki jih v življenju oblikujemo, bo odvisna prihodnost naših mest, vasi, javnega prostora in stavb.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo! Čestitke in pohvale pa veljajo za prav vsakega učenca in učenko, mentorja in mentorico, ki so sodelovali na letošnjem natečaju. Vse vabimo, da se tudi v naslednjem letu udeležite natečaja Vseslovenski dan habitata.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”OBRAZLOŽITEV IZBORA NAGRAJENIH PREDLOGOV IN OŽJEGA IZBORA” use_theme_fonts=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_tour][vc_tta_section title=”1. KATEGORIJA: VRTCI” tab_id=”1603798461241-f0ac75ff-fa6a”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Nagrajenec:

VIZ VRTEC MAVRICA, ENOTA KORTE, skupina JEŽEK,
4-6 let
(mentorici: Vanja Bolčič Makovac, Cvetka Brajko)

Nagrajeni prispevek skupine Ježek izraža odlično zasnovano in usklajeno kompozicijo ter uspešno zajame duh kraja (genius loci). Čeprav so ustvarjali naši najmlajši, so izbrali premišljeno kompozicijo in upodobili okoliš svojega vrtca. Uporabili so več tehnik: domiselna tehnika odtiskovanja, striženje in lepljenje, ki so jih smiselno povezali v celoto. Upoštevali so vse elemente svojega lokalnega okolja, ki je prežet s tipično istrsko arhitekturno krajino. Ob tem so upoštevali tudi vsa natečajna pravila: oris lokalnega prostora, domiselna izvedba in ustrezna idejna predstavitev. Čestitke![/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3597″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Ožji izbor:[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]VRTEC ANICE ČERNEJEVE, ENOTA LUNA, 4-5 let 
(mentorice: Nika Pegan, Katarina Karlovšek, Špela Lokovšek)

Otroci so ustvarili pravo taktilno mesto z uporabo različnih tehnik in materialov (sladoledne palčke, tekstil, gumbi …). Prikazali so zelo dobro vsebinsko zasnovan natečajni predlog, ki odraža videnje vrtca skozi otroške oči. Domiselno so uporabili več tehnik in tako ponazorili hrapavo streho, mehko travo … Pohvale za idejo in izvedbo! V bodoče svetujemo, da upoštevate vsa natečajna navodila glede izbire formata.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3598″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]VRTEC TEZNO MARIBOR, enota LUPINICA,
skupina SONČNICE (3-4 leta)
(mentorica: Tanja Planinšek)

Otroci skupine Sončnice so prikazali kompleksno in domišljeno likovno delo, ki ga povezuje videnje njihovega vrtca preko del iz bogate zakladnice likovne umetnosti. Uporabili so njim znane like (kvadrat, trikotnik, pravokotnik), razmišljali o barvni kombinaciji in ustrezni predstavitvi njim poznanega arhitekturnega elementa.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3596″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]VRTEC POD GRADOM, enota STARA LJUBLJANA,
skupina PINGVINI (3-5 let)
(mentorici: Nastja Božič, Maruša Čot)

Otroci so domiselno zasnovali in oblikovali njim poznani prostor, Ljubljansko tržnico, ki jo poznajo iz sprehodov in ogledov. Prikazali so smisel za prostor, merilo, namembnost samega prostora. Pri tem so upoštevali tudi samo predstavitev makete na predpisanem formatu. Razmislek za nadaljnje ustvarjanje: predstavitev makete, pri kateri bodo sodelovali tudi otroci.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3595″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”2. KATEGORIJA: PRVA TRIADA OŠ” tab_id=”1603798461250-3493c309-d0ff”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Nagrajenec:

OŠ DR. BOGOMIRJA MAGAJNE DIVAČA, PŠ SENOŽEČE, 1.-3. razred
(mentorici: Nataša Adam, Tina Babuder)

Žirijo je najbolj prepričalo likovno delo učencev od 1. do 3. razreda Podružnične šole Senožeče (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača), saj so pokazali odlično razumevanje kompozicijskih zakonitosti z uporabo različnih likovnih tehnik: kolaža, akvarela, slikanja s kavo … Ustrezno so predstavili izbor javnih objektov v svojem kraju. Delo izkazuje nadpovprečno natančnost, ustvarjalnost in predanost. Iskrene čestitke![/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3603″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Ožji izbor:[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]OŠ SLIVNICA PRI CELJU, 1. razred
(mentorici: Nadja Ivanuša, Anita Mastnak)

S črtno risbo so otroci 1. razreda prikazali svoj kraj in stavbe, ki jih obkrožajo. Črtno risbo so nadgradili z barvicami in tako ustvarili zanimivo likovno kompozicijo. Zaradi usklajenosti barvne sheme deluje cel plakat kot celovito domišljeno likovno delo.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3601″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]OŠ SLIVNICA PRI CELJU, 2. razred
(mentorica: Polona Jamnikar)

Kot pri natečajnem predlogu iz 1. razreda OŠ Slivnice pri Celju vidimo povezavo med obema natečajnima predlogoma, kar posebej pozdravljamo v smislu medpredmetnega in medrazrednega povezovanja. Drugošolci so spretno črtno risbo prenesli na papir in z domiselno barvno paleto dopolnili svoja dela, pri tem pa niso pozabili na kompozicijo, perspektivo in barvno uravnoteženost.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3604″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]OŠ PRESERJE, PŠ RAKITNA, OPB (1.-3. razred)
(mentorica: Martina Kržič Nagy)

V podaljšanem bivanju so učenci od 1. do 3. razreda ustvarili likovno delo, ki prikazuje njihov kraj in izbor javnega objekta. Učenci so z uporabo različnih tehnik (od risanja s flomastrom, stripa do kolaža) prikazali različno namembnost objekta, ki se je spreminjala skozi čas. Izdelek odraža predvsem delo učencev in njihovo dojemanje prostora okoli sebe.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3602″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”3. KATEGORIJA: DRUGA TRIADA OŠ” tab_id=”1603798509429-b13abb04-5873″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Nagrajenec:

OŠ MIŠKA KRANJCA LJUBLJANA, 4.a razred
(mentorica: Barbara Lavrič Ravbar)

Med prispelimi natečajnimi predlogi 2. triade nas je najbolj navdušil pristop, ki so ga ubrali učenci 4. a razreda OŠ Miška Kranjca iz Ljubljane. Za osnovo so uporabili fotografije z ogleda svoje bližnje okolice, objekta v neposredni bližini šole. Ob tem so presegli zgolj predstavitev objekta in so poglobljeno razmišljali o sedanji in bodoči novi namembnosti prostora. Posebej izpostavljamo njihovo videnje sodobne arhitekture po meri otrok oz. različnih uporabnikov. Čestitke![/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3608″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Ožji izbor:[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]OŠ DR. BOGOMIRJA MAGAJNE DIVAČA, PŠ SENOŽEČE, 4.-5. razred
(mentorica: Petra Fabjan)

Ob prispelih natečajnih predlogih 2. triade je imela komisija izjemno težko nalogo, saj so predlogi med seboj zelo raznoliki in kažejo širok nabor likovnih tehnik, ki jih učenci 2. triade že poznajo. Natečajni predlog učencev 4. in 5. razreda Podružniške šole Senožeče (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača) kaže dobro premišljen koncept predstavitve lokalne arhitekturne dediščine. Prepoznali smo maketo kot umetniški izdelek. Posebej bi želeli pohvaliti mentorico in učence za tako celovit pristop k snovanju in prikazovanju lokalne arhitekturne dediščine. Za naslednjo leto predlagamo, da so učenci še bolj vključeni v končno predstavitev oz. izdelavo plakata.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3607″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]OŠ JANKA PADEŽNIKA MARIBOR, 5.a razred
(mentorica: Petra Lebar Kac)

Učenci 5. a razreda OŠ Janka Padežnika iz Maribora so izbrani javni objekt (železniško postajo Maribor Studenci) prikazali v optimističnem duhu otroške domišljije in jo na igrivi način oživili z zanimivo živo paleto barv. Izbrali in predstavili so tehniško arhitekturno dediščino in jo preoblikovali po svoje. Z udarnimi parolami, kot so zgraditi, družbe, evropski, so predstavili tudi duh časa, v katerem živijo. Predlog ob naslednjem natečaju žirije bi bil, da s pomočjo domiselnih likovnih tehnik še pozorneje in temeljite predstavijo izbrani objekt.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3609″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA LJUBLJANA, Likovne ustvarjalnice (4. razred)
(mentorica: Jasna Kopač)

Učenci Likovnih ustvarjalnic so pod mentorstvom Jasne Kopač izdelali maketo njim bližnjega Nebotičnika.  Poleg izdelave makete so ustrezno predstavili natečajni predlog na predpisanem formatu, kjer se vidi sam potek dela: od načrta preko izdelave makete do končne predstavitve. Predlog izboljšave za naslednji natečaj: dopolnitev makete z lastno interpretacijo izbranega objekta kot nadgradnja same makete.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3606″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”4. KATEGORIJA: TRETJA TRIADA OŠ” tab_id=”1603798510499-b5f85bb6-2a08″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]Nagrajenec:

OŠ KOPER, Likovno snovanje (9. razred)
(mentorica: Jadranka Ivačič)

Nagrajenci tretje triade, učenci 9. razreda Osnovne šole Koper, so se pri snovanju svojega projekta razdelili v dve skupini, ki sta samostojno in hkrati povezano ustvarili dva natečajna predloga, ki ju je žirija obravnavala kot celoto. Pri projektu so učenci pokazali poglobljeno razmišljanje o prostoru in arhitekturnih elementih, ki jih obkrožajo. Iskrene čestitke![/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3613″ img_size=”full” onclick=”link_image”][vc_single_image image=”3612″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Ožji izbor:[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]OŠ FRANA KRANJCA CELJE, 8.a in 8.b
(mentorica: Tanja Remih)

Učenke in učenci 8. a in 8. b OŠ Frana Kranjca iz Celja so zasnovali odlično zgodbo, jo povezali z različnimi predmeti in tako ustvarili dobro likovno celoto. V svoj projekt so vključili lokalno zgodovino in spomenike. Učenci so se odločili za izdelavo tipske makete čutil, ki jim lahko v bodoče odlično služi kot pripomoček pri zaznavanju prostora in okolja, v katerem živijo. Dobro so prilagodili elemente v samem prostoru in pri tem uporabili različne materiale. V bodoče svetujemo natančnejšo izvedbo tipske makete.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3611″ img_size=”full” onclick=”link_image”][vc_single_image image=”3610″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][/vc_tta_tour][/vc_column][/vc_row]