natecaj-CenterZnanosti1WEB

NATEČAJ ZA IZBOR IMENA "CENTRA ZNANOSTI"

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (v nadaljevanju Ministrstvo) je v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije povabilo k sodelovanju na natečaju za izbor imena »Centra znanosti« učence 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol ter njihove mentorje.

Center arhitekture Slovenije in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta oktobra 2018, objavila natečaj za izbor imena »Centra znanosti«. Ta je potekal v dveh fazah:

1. faza: Prijava osnovnih šol k sodelovanju.
Do roka za izpolnitev spletne prijavnice, tj. do 19. oktobra 2018, se je na natečaj pravočasno prijavilo 16 osnovnih šol iz Slovenije.
2. faza: Podrobnejša predstavitev projekta prijavljenim šolam in priprava izdelkov
Vse prijavljene šole so do 19. novembra 2018 obiskali sodelavci Centra arhitekture Slovenije, ki so podrobneje predstavili projekt »Center znanosti«, namen natečaja, primere obstoječih imen, ipd.

Tako so bili osnovnošolci zadnje triade pozvani, da posamezno ali v skupinah z ne več kot štirimi učenci pripravijo likovne predloge oz. izdelke, v katerih je prikazano ime »Centra znanosti«. Tehnike likovnih predlogov so lahko bile poljubne ‒ risbe s svinčniki ali barvicami, slike, kolaži, grafike, fotomontaže, stripi, makete, ipd.

V natečaju za izbor imena »Centra znanosti« so sodelovale naslednje osnovne šole: Osnovna šola Petrovče, Osnovna šola Elvire Vatovec Prade Koper, Osnovna šola Kašelj, Osnovna šola Bičevje, Osnovna šola Milana Šuštaršiča Ljubljana, Osnovna šola Mislinja, Osnovna šola Šempas, Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci, Osnovna šola Polhov Gradec, Osnovna šola Prežihovega Voranca Bistrica in Osnovna šola Tabor Logatec.

Ocenjevalna komisija je bila mnenja, da so vsi prispeli predlogi na takšen ali drugačen način uspeli najti in predstaviti ime, za katerega menijo, da bi »Centru znanosti« najbolj pristajalo. Vsa prispela dela so bila vsebinsko in oblikovno zelo raznolika in kakovostna. Tehnike likovnih predlogov so bile poljubne in zelo raznolike – risbe s svinčniki ali barvicami, slike, kolaži, grafike, fotomontaže in tudi makete. Pri vseh predlogih je bilo vidno, da so se avtorji z iskanjem imena in s tem tudi z raziskovanjem o znanosti precej ukvarjali.

Preberite končno poročilo komisije z obrazložitvijo izbora nagrajenih in nenagrajenih predlogov

Preberite dopis o izboru nagrajenih predlogov

Oglejte si fotografije nagradnega ustvarjanja v Zavodu 404.

Oglejte si fotografije razstave najboljših predlogov

1. NAGRADA

»LUČKA«

avtorici: Jasmina Brešar, Maja Vetrih; Osnovna šola Mislinja
mentor: Milan Bajželj

Učenki Osnovne šole Mislinja sta za ime »Centra znanosti« izbrali »Lučka«, ki sta ga tudi likovno upodobili. Ocenjevalna komisija se je strinjala, da je ime na posluh prijetno in primerno za slovensko publiko. Komisija je zaradi šumnika v imenu smatrala, da je takšen predlog morda manj primeren za tujce, a se je na koncu strinjala, da pa so šumniki hkrati tudi značilnost našega prostora. Učenki sta ime izbrali zaradi asociacije na žarnico, ki se nam prižge nad glavo, ko se domislimo nove zamisli. Zaradi duhovitosti in tematske ustreznosti, ter različnih možnosti in asociacij, ki jih predlog ponuja (luč – ideja, pozitivna naravnanost, ipd.; regratova lučka – razširimo znanost; spol – ženske v znanosti, …), se je komisija odločila, da učenkama podeli 1. nagrado ter njun predlog uvrsti na razstavo boljših predlogov. Hkrati je komisija mnenja, da se predlog najbolj sklada z arhitekturno zasnovo zmagovalne rešitve na projektnem natečaju »Center znanosti«.

ENAKOVREDNA 2. NAGRADA

»NEST«

avtorja: Blaž Šuber, Nejc Mladovan; Osnovna šola Šempas
mentorica: Lilijana Zalesjak Gerlica

Natečajni predlog »NEST« poimenuje novi »Center znanosti« kot gnezdo vseh znanj, v katerem se rojevajo najboljše ideje in znanja. Učenca Blaž Šuber in Nejc Mladovan sta se pod mentorstvom Lilijane Zalesjak Gerlica iz Osnovne šole Šempas izkazala s premišljeno izdelano maketo, ki sta jo s fotografijo primerno predstavila na A3 listu. Uporabila sta več različnih materialov, da sta nazorno prikazala gnezdo, na njega pa postavila še likovno domiselno izdelane črke, ki prikazujejo predlagano ime. V obrazložitvi pojasnita, da je beseda »NEST« sestavljena iz prvih črk besed: narava, eksperimenti, spoznavanje in tehnologija. A hkrati nudi tudi možnost drugih asociacij, kot npr. gnezdo – valilnica dobrih idej, nestor, ipd. Skupek likovne predstavitve, tematske ustreznosti in domiselnosti predstavlja enega najboljših prispelih predlogov, zato se je komisija odločila, da mu podeli enakovredno 2. nagrado in predlog uvrsti na razstavo boljših predlogov.

nest

ENAKOVREDNA 2. NAGRADA

»ZUM«

avtorice: Nika Klisarič, Melisa Tomšič, Zala Bremec, Zala Hrovatin; Osnovna šola Šempas
mentorica: Patricija Pregrad

Učenke iz Osnovne šole Šempas so na grafično domiselni in še posebej kvalitetni način predstavile svoj predlog za ime »Centra znanosti«, ki se glasi »ZUM«. Iz njihovega prispevka je razvidno, da so veliko časa namenile razmišljanju o inicialkah novega imena (znanost, umetnost, misli ali možgani), za katerega so se odločile prav zaradi njegove jedrnatosti. Predlog nudi tudi možnost drugih asociacij, kot npr. znanstveni um, približati in razumeti… Komisijo je predlog prepričal zaradi čiste in jasne likovne predstavitve ter dobre obrazložitve izbire imena, zato se je odločila, da mu podeli enakovredno 2. nagrado in uvrsti na razstavo boljših predlogov.

ENAKOVREDNA 2. NAGRADA

»VEGA«

avtorica: Neja Filip; Osnovna šola Prežihovega Voranca Bistrica
mentorici: Metka Filip, Klementina Weis

Učenka Osnovne šole Prežihovega Voranca Bistrica je za ime »Centra znanosti« izbrala ime »Vega«. Navdih za iskanje imena je našla v svetovno znanem slovenskem fiziku Juriju Vegi, ki je pripomogel k velikemu napredku svetovne znanosti. Učenka je z domišljeno in čisto likovno predstavitvijo imena pritegnila pozornost komisije, ki je mnenja, da si avtorica imena zaradi kvalitete predstavitve in obširne obrazložitve prisluži enakovredno 2. nagrado ter se uvrsti na razstavo boljših predlogov. Iz obrazložitve likovne predstavitve je očitno, da je avtorica predstavitvi namenila veliko razmisleka in truda, saj je vsak del logotipa jasno obrazložen in utemeljen. Tako npr. prvo črko imena predstavlja iluzijski trikotnik, ki ponazarja razmišljanje, dvosmerna puščica pod imenom pa kemijsko reakcijo.