RAVNIKARJEVE DELAVNICE

Center arhitekture Slovenije se je s svojim programom za leto 2017 s projektom Igriva arhitektura: delavnice na temo Edvarda Ravnikarja vključil med snovalce dogajanja ob 70. obletnici Nove Gorice in 110. obletnici rojstva arhitekta in urbanista Edvarda Ravnikarja. Učenci so spoznavali življenje in dela arhitekta, ki je pred 70. leti zasnoval urbanistični načrt za mesto na travniku – Novo Gorico.

V tednu od 22. do 24. novembra 2017 smo Ravnikarjeve delavnice izvedli v naslednjih osnovnih šolah:

  • OŠ Branik
  • OŠ Čepovan
  • OŠ Dornberk s podružnično šolo Prvačina
  • OŠ Frana Erjavca Nova Gorica
  • OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica s podružnično šolo Ledine
  • OŠ Solkan s podružničnima šolama Grgar in Trnovo
  • OŠ Šempas
  • OŠ Kozara Nova Gorica

Delavnice Igriva arhitektura – Edvard Ravnikar, ki so nastale v okviru praznovanja, si želimo tudi v prihodnje izvajati po osnovnih šolah znotraj Mestne občine Nove Gorice in po ostalih osnovnih šolah po Sloveniji.

Hvala Mestni občini Nova Gorica za podporo pri izvedbi delavnic in posebna zahvala Goriškim opekarnam, ki so posebej za nas izdelale majhne opeke, ki so glavni material za izvedbo ene od delavnic.

Ferantov-vrt_pogled9_M

NAREDIMO PARK SPOMINA IN SODOBNO MESTO

Arhitekt Edvard Ravnikar je v svojih delih pogosto uporabil obliko trikotnika, naj je bila to tlorisna oblika stolpnic na Trgu republike v Ljubljani ali pa kamniti elementi , ki oblikujejo krajinsko postavitev grobišča talcev v Dragi pri Begunjah. V delavnici smo iz trikotnih gradnikov postavili dve zasnovi različnih prostorov, bolj intimni park spomina v katerem smo razmišljali, kaj je prostor spomina, kaj sporoča in kako se v njem počutimo.
Druga postavitev je bila iz istih gradnikov, le da je v večjem merilu ponazorila sodobno mesto.

DETAJL NAREDI STAVBO

Opeka je bila ena od priljubljenih materialov, iz katere je arhitekt Ravnikar snoval zunanjost in tudi notranjost stavb, največji kompleks zgrajen iz opeke je Farantov vrt v Ljubljani, eden lepših primerov pa je Hotel Creina v Kranju. Iz opeke je oblikoval zanimive detajle, ki so stavbam dajale svojstven pečat. V drugi delavnici smo iz pomanjšanih opek Goriških opekarn ustvarjali vzorce in preizkušali, kako lahko na različne načine zloženi gradniki ustvarjajo igro svetlobe in senc. Povrnili smo se tudi v zgodovino in spoznali, kje vse se je lahko Edvard Ravnikar navdihoval v detajlih iz zložene opeke.