[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_custom_heading text=”ARHITEKTURNI SPREHOD PO LJUBLJANI IN OBISK PREDSEDNIŠKE PALAČE” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]23. november 2017

Ljubljana

Sprehod sta vodili arhitektki Špela Kuhar in Nives Čorak.

 V okviru natečaja ob vseslovenskem dnevu habitata 2017 smo zmagovalne razrede povabili na odkrivanje še neznanih zanimivosti Ljubljane in na obisk predsedniške palače.

Fotografije: Arhiv Centra arhitekture Slovenije[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_images_carousel images=”2168,2169,2170,2171,2172″ img_size=”full” autoplay=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1555345050450{background-color: #f6f6f6 !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]»Bilo je lepo, pravzaprav, bilo je prelepo, čudovito, fantastično, nad pričakovanji, full cool – kot bi rekli četrtošolci… Težko je v nekaj besedah zapisati vtise, ki so jih učenci 4. razreda OŠ Križe prinesli domov. Mnogi med njimi so bili prvič v Ljubljani, čeprav so jo dobro poznali iz preteklih Erazmovih projektov, ko so izdelovali maketo NUK-a in se seznanjali z veličino Plečnikovih del. V živo se sprehajati po Plečnikovi Ljubljani, mimo spomenikov, zgradb,  NUK-a, mostov, vse do srednjeveškega dela  mesta in spoznavati neznane sladkorčke preteklosti pa je bilo doživetje, ki je preseglo vsa pričakovanja. In potem še kot smetana na sladkih jagodah – obisk predsedniške palače. Ni besed, s katerimi se da opisati veličino obiska. Sam protokol, proslava, nagovor predsednika, pa sprehod po palači in predstavitev dela in življenja. In če vsem učencem pred obiskom Ljubljane ni bilo kaj dosti mar za Župančičeve besede, »Domovina je ena nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt.« , so še kako ponosno stopali staršem naproti in rdečimi prosojnimi lici, lici ponosa, da imamo eno domovino, nam vsem dodeljeno. Hvala za veličino spomina, ki ga bomo nosili še dolgo.«

Učiteljici četrtih razredov, Mateja Marčun in Nuša Žuber, OŠ Križe.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]»Veseli in polni pričakovanj smo se z avtobusom odpeljali v Ljubljano. Z vzpenjačo smo se povzpeli na Ljubljanski grad, kjer nas je pričakala gospa Nives Čorak iz Centra arhitekture.

Popeljala nas je po grajskem obzidju, od koder smo opazovali Ljubljano. Predstavila nam je grad in življenje v njem v obdobju srednjega veka, prav tako pa smo se skupaj z njo sprehodili po ozkih ljubljanskih ulicah, ki so bile sestavni del grajskega obzidja. Pripovedovala nam je zanimive zgodbe iz tistega časa. Pospremila nas je tudi na knjižni sejem, ki se je odvijal v Cankarjevem domu, od tam pa še do Predsedniške palače.

V predsedniški palači smo bili prijazno sprejeti. Skupaj z drugimi nagrajenci in povabljenimi gosti smo pričakali g. predsednika in prvo damo. Po himni nas je prijazno nagovoril. Temu je sledil kratek kulturni program in voden ogled Predsedniške palače.

Srečanje s predsednikom države in ogled palače je za otroke predstavljal posebno doživetje. S predsednikom so sproščeno komunicirali, saj je imel do njih zelo prijateljski odnos. S ponosom smo mu podarili naše risbice, ki se jih je razveselil. Posladkal nas je s slastnim sladoledom, ki nam je po napornem, a lepem dnevu še kako teknil. Pred odhodom na avtobus smo prisostvovali še menjavi častne straže pred palačo.

Ta dan je pustil na nas globok vtis, ki ga bomo imeli v trajnem spominu.

Pot domov je bila utrujena, tiha in zaspana.«

Neda Mikuž, Katarina Tischer Gregorič, Darja Rijavec, OŠ Šempeter pri Gorici[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]