[vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”KREATIVNOST + ODGOVORNOST = PRIHODNOST
Priročnik za odkrivanje kompetenc in želja za poklicno usmerjanje” use_theme_fonts=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_separator][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]V okviru projekta Promocija poklicnega izobraževanja 2021-2022 je na pobudo Centra RS za poklicno izobraževanje in Centra arhitekture Slovenije v sodelovanju z uspešnimi in navdihujočimi posamezniki ter vidnimi strokovnjaki z različnih področij nastal priročnik KREATIVNOST + ODGOVORNOST = PRIHODNOST, Priročnik za odkrivanje kompetenc in želja za poklicno usmerjanje, ki bo mladim na kreativen način pomagal pri odkrivanju njih samih, njihovih lastnosti, kompetenc in želja. Priročnik skozi igro omogoča seznanitev s poklici, ki bodo gradili svet prihodnosti, in s spretnostmi, ki bodo pomembne za uspešno zaposlovanje.

V Centru arhitekture Slovenije smo o vprašanju, kaj so pravzaprav poklici prihodnosti, veliko razmišljali. Kreativno viharjenje možganov nas je pripeljalo do odgovora, da je poklicev prihodnosti najverjetneje toliko, kot je nadobudnih mladih ljudi, njihovih veščin in želja.

Priročnik zato ne niza novih zamisli za poklice prihodnosti. Verjamemo, da so mladi sami temelj in navdih za odkrivanje poklicev prihodnosti, zato smo se osredotočili na pomen kompetenc, ki so mladim v oporo pri oblikovanju lastnih želja po izbiri poklica prihodnosti, pri odločitvah o vrsti šolanja in lastnih strokovnih poteh.

Priročnik želi spodbuditi učitelje, mentorje, spremljevalce, skrbnike in starše mladostnikov, da jim dovolijo sanjati in raziskovati ter jim tako okrepiti vero v znanje in vedoželjnost. Le tako bodo s ponosom udejanjali svojo kreativnost in odgovornost v izbranem poklicu prihodnosti.

Nabor navdihujočih tekstov in delavnic naj mlade navdahne, da prepoznavajo svoje kompetence, ocenijo svoja neformalna znanja in ohranjajo vedoželjnost s vseživljenjskim učenjem. Na ta način bodo v ravnovesju s samimi seboj in v koraku s časom.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4151″ img_size=”full” onclick=”custom_link” link=”https://igrivarhitektura.org/new/wp-content/uploads/2022/01/2022_PRIROCNIK_KREATIVNOST_ODGOVORNOST_PRIHODNOST_web.pdf”][vc_btn title=”Prenesite si priročnik KREATIVNOST + ODGOVORNOST = PRIHODNOST” style=”flat” shape=”square” color=”sky” size=”sm” align=”center” i_icon_fontawesome=”fas fa-download” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Figrivarhitektura.org%2Fnew%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F01%2F2022_PRIROCNIK_KREATIVNOST_ODGOVORNOST_PRIHODNOST_web.pdf”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_text_separator title=”mnenja o priročniku”][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/4″][vc_icon icon_fontawesome=”fas fa-microphone” color=”pink”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”3/4″ css=”.vc_custom_1643116088819{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;background-color: #eaeaea !important;}”][vc_column_text]Priročnik za odkrivanje kompetenc in želja za poklicno usmerjanje v prihodnosti na zanimiv in poučen način omogoča mladim, da spoznajo poklice, s katerimi se bodo lahko ukvarjali v svojem življenju. Hkrati jim omogoča spoznati svoje interese, sposobnosti in želje glede poklicnega delovanja. Koristil bo tudi pedagoškim delavcem, ki se ukvarjajo s karierno orientacijo, in vsem, ki v državi skrbijo za promocijo strokovnega in poklicnega izobraževanja.

izr. prof. dr. Janez Vogrinc, dekan Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/4″][vc_icon icon_fontawesome=”fas fa-microphone” color=”pink”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”3/4″ css=”.vc_custom_1643116080438{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;background-color: #eaeaea !important;}”][vc_column_text]Napovedovanje poklicev prihodnosti je nehvaležno delo. Razvoj tehnologij ter novih poslovnih in družbenih modelov vse bolj in bolj spreminja razmere na trgu dela in celo njegovo opredelitev. Nekaj pa je zagotovo, spremembe ustvarjamo ljudje in na nas samih je, da si omogočimo, da v njih lahko tudi celostno zaživimo. Priročnik, ki je pred vami, opozori na izjemno pomembno dimenzijo našega razvoja – prostor. Prostor, kjer se razvija naša domišljija, kreacija, naš jaz, veščine in kompetence ter zato tudi naš odnos do sveta. Naj vam bo v oporo in navdih.

Violeta Bulc, slovenska političarka, podjetnica in nekdanja evropska komisarka za promet[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/4″][vc_icon icon_fontawesome=”fas fa-microphone” color=”pink”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”3/4″ css=”.vc_custom_1643116072967{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;background-color: #eaeaea !important;}”][vc_column_text]Prednost priročnika KREATIVNOST + ODGOVORNOST = PRIHODNOST je v tem, da ne niza zgolj opisov poklicev, ampak se osredotoča na grajenje kompetenc, ki bodo mladim koristile tako pri izbiri poklicev kot pri iskanju zaposlitve in samem delu. Izkušnje številnih sogovornikov pomagajo premagati strah pred izbiro poklica kot enim samim usodnim trenutkom brez povratka, z delavnicami pa pridobijo zavedanje, da je pri poklicu pomemben dejavnik tudi okolje, v katerem ga bodo opravljali.

Boštjan Gorenc, slovenski prevajalec in pisatelj, komik, igralec in podcaster [/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_separator][vc_empty_space height=”4px”][vc_custom_heading text=”Sodelujoče ustanove” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”4px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/5″][vc_single_image image=”2816″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/5″][vc_single_image image=”13″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/5″][vc_single_image image=”4156″ img_size=”full” onclick=”custom_link” link=”https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-izobrazevanje-znanost-in-sport/”][/vc_column][vc_column width=”1/5″][vc_single_image image=”4155″ img_size=”full” onclick=”custom_link” link=”https://cpi.si/”][/vc_column][vc_column width=”1/5″][vc_single_image image=”4154″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]