TEDEN EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

29. september 2017

Linhartov trg, Radovljica

Delavnico so vodile Tina Gradišer, Bea Avguštin in Ana Jerman.

 V okviru dogodka, ki ga ob Evropskem tednu kulturne dediščine organizira Muzej radovljiške občine, je Igriva arhitektura v petek, 29. septembra, med 16. in 18. uro prirejala brezplačni otroški arhitekturni delavnici na temo Voda v hiši in Mostovi.

Postavili smo maketo hiše in po njej razpeljali vodno napeljavo. Ob tem bomo spoznali od kod in kako pride voda v hišo, kje teče čista voda in kje odplake, v katerih prostorih potrebujemo vodo, kje shranjujemo čisto in kje odpadno vodo? Kaj naredimo, če ni vode? Vprašali smo se tudi ali lahko odpadno vodo ponovno uporabimo in kako jo razpeljemo, da priteče točno tam kot jo potrebujemo.

Leonardo da Vinci je konec 15. stoletja kot vojaški inženir zasnoval številne vojaške naprave, med katerimi je bil tudi samonosilni most brez pritrdilnih elementov, kot so žeblji in vrvi. S sestavljanjem modela smo spoznali preproste fizikalne zakonitosti, kot sta trenje in delovanje sil, ter hkrati urili svoje motorične sposobnosti, koncentracijo in delo v skupini.

Fotografije: Arhiv Centra arhitekture Slovenije